Makroadatokban gazdag lesz a nap. Az uniós statisztikai hivatal délelőtt hozza nyilvánosságra a második negyedéves gazdasági növekedés végleges adatait, míg a svájci statisztikai hivatal a második negyedéves GDP mellett a fogyasztói árak augusztusi alakulásáról is beszámol. A német gazdasági minisztérium a gyáripari megrendelések júliusi adatsorát ugyancsak kora délelőtt közli.

Délután már az Egyesült Államokra figyelnek a befektető. A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet közzéteszi az amerikai szolgáltatóipar, valamint a szolgáltatások és a feldolgozóipar együttes teljesítményét tükröző, augusztusra vonatkozó beszerzésimenedzser-indexeit (BMI), míg az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor augusztusi BMI-jét közli.

Az olaj világpiaci ára emelkedik, miután elindultak a találgatások a kitermelés befagyasztásáról annak nyomán, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodott az együttműködésről. Közép-európai idő szerint kedd reggel negyed nyolckor az észak-tengeri Brent novemberi szállításra hordónként (159 liter) 47,74 dollárba került, 11 centtel, 0,23 százalékkal drágult az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára októberi szállításra hordónként 88 centtel, 1,98 százalékkal, 45,32 dollárra ugrott.

Ázsiában csendes kereskedésben vegyes képet mutattak a vezető tőzsdeindexek kedden, miután előző nap New York zárva tartott a munka ünnepe miatt. Tokióban 0,32 százalékos pluszban, Ausztráliában pedig 0,39 százalékos veszteségben álltak a mutatók, míg Hongkongban és Sanghajban nagyjából a hétfői záróértékük közelében mozogtak az indexek.

Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 1,5 százalékon hagyta irányadó kamatait, miközben a költségvetési kiadások és a folyó fizetési mérleg kedvező alakulása azt vetítette előre, hogy jelentősen növekedett a gazdaság az utolsó negyedévben.

Hétfőn mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. A DAX 0,11 százalékkal 10 672,22 pontra esett, a londoni FTSE-100 index 0,22 százalékkal, 6879,42 pontra, a CAC-40 pedig 0,02 százalékkal, 4541,08 pontra süllyedt.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexek viszont emelkedtek: az EuroStoxx50 0,08 százalékkal, 3079,75 pontra, míg a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe ugyancsak 0,08 százalékkal, 1380,00 pontra nőtt

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:twitter)