Az MNB jövőre az egyedi alakú érméből 20 ezer forint névértékű színezüst, valamint 3000 forint névértékű színesfém változat kibocsátását tervezi. Az új pénzérme a megyéket és megyeszékhelyeket bemutató új sorozat indító darabjaként jelenik majd meg - olvasható az intézmény honlapján.

A sorozat célja Magyarország, a megyék, megyeszékhelyek bemutatása az adott területre jellemző művészeti motívumvilág, természeti jellegzetességek, építészeti remekek segítségével.

A pályázatokat december elsején 16 óráig kell személyesen vagy postai úton az MNB Szabadság téri székházába eljuttatni a bankhonlapján található részletes pályázati kiírásnak megfelelően.

A pályázókat a bank három kategóriában díjazza: az első helyezett 1,2 millió forintot nyer, valamint elkészítheti az érmét, a második helyezett 600 ezer, a harmadik 400 ezer forintot kap.

A beérkező munkákat szakértő zsűri bírálja el, amelynek tagja lesz két szobrászművész, egy numizmatikai szakértő, egy grafikus, egy művészetelméleti szakértő és a Magyar Pénzverő Zrt. két vezetője, akik a veréstechnikai és az értékesíthetőségi szempontokat képviselik.

A nevezőket az eredményről a leadási határidőt követő egy hónapon belül, de legkésőbb december 31-ig értesítik.  A részletes pályázati feltételek a bank honlapján érhetők el.

Az MNB 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Az emlékérmék szerepe elsősorban az értékőrzés és -közvetítés, a figyelemfelkeltés és ismeretterjesztés, valamint a megemlékezés, tisztelgés kulturális missziója.

Az emlékérmék névértékük erejéig ugyanúgy törvényes fizetőeszközök, mint a forgalomban lévő érmék, de nem a készpénzben teljesítendő fizetésekhez történő felhasználásra szolgálnak. Alapanyagukat tekintve az emlékérmék elsősorban nemesfémből készülnek, de a 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérme alacsonyabb névértékű, színesfém változatban is megjelenik.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)