Az ülésen a tanács a monetáris kondíciók további lazítása érdekében az egynapos hitelkamatot 15 bázisponttal, 0,90 százalékra csökkentette, míg az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon tartotta, így a kamatfolyosó tovább szűkült. Ezzel összhangban az egyhetes jegybanki hiteleszköz kamatát 10 bázisponttal szintén 0,90 százalékra csökkentette.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az egynapos, illetve az egyhetes hitelkamat alapkamatszintre csökkentése a monetáris kondíciók további lazításának irányába hat.

Az ülésen több tanácstag kiemelte, hogy a változatlan alapkamat összhangban van a monetáris tanács korábbi kommunikációjával és a piaci várakozásokkal.

A jegyzőkönyvben kitérnek arra: a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. A tagok szerint ha inflációs cél elérése indokolja, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Kitérnek arra, hogy októberben az infláció a jegybanki várakozásnak megfelelően tovább emelkedett. Az alapfolyamatot jellemző mutatók ugyanakkor változatlanul mérsékelt inflációs környezetet jeleznek, a tartósan alacsony globális infláció visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. A bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedésének irányába hat. A várakozások szerint az infláció csak 2018 közepére ér a 3 százalékos cél közelébe.

A jegyzőkönyvben rögzítették, hogy idén a harmadik negyedévben 2 százalékkal nőtt a gazdaság az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben is dinamikus bővülést mutatott. A következő negyedévekben a háztartások fogyasztásának további élénkülése várható, ezáltal a fogyasztási kiadások továbbra is meghatározó tényezői maradnak a gazdasági növekedésnek. Az ipari termelés szeptemberben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben az ágazat kibocsátásának dinamikája érdemben visszafogottabban alakult, ami többek között a járműipar átmeneti termeléscsökkenésével függ össze. Szeptemberben mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés bővült.

A jegyzőkönyv szerint a magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Ezek nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a Moody's felminősítette a magyar államadósságot, ezáltal mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került az ország. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. A monetáris tanács következő kamat-meghatározó ülését december 20-án tartja, amelyről 2017. január 11-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

 

(Forrás.Bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)