A jegybank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökének a kétszintű bankrendszerről tartott tanórájának apropója, hogy idén ősztől a Trefort diákjai is a Pénziránytű Alapítvány gondozásában nemrég megjelent tankönyvből tanulják a pénzügyi-gazdasági ismereteket. Az Iránytű a pénzügyekhez tankönyvből szeptembertől 300 gimnáziumban és szakképző intézményben tanulnak a diákok. A tankönyv 40 ezer példányban ingyen jutott el a tanítását vállaló oktatási intézményekhez az alapítvány felajánlása és az MNB anyagi támogatása révén. Windisch László az MTI-nek elmondta, az MNB minden kommunikációs csatornát - így fogyasztóvédelmi honlapját, a közösségi médiát, a társadalmi célú reklámokat és a több millió példányban megjelent Pénzügyi navigátor füzeteket - felhasznál a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, a fogyasztóvédelem erősítéséhez. Az elmúlt 3 évben számtalan oktatási programban segítette a pénzügyi tudatosság fejlesztését.

Hangsúlyozta, ebben a munkában együtt kell működni a fiatalokkal, és támogatásukkal behozni azt a lemaradást, amibe Magyarország került a rendszerváltás előtt a pénzügyi kultúra terén. A jegybank kiemelten fontosnak tartja, hogy a közoktatásban is segítse a pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését, amire a felügyeleti bírságokból befolyó összegekből nyílik lehetősége.

A Pénziránytű Alapítványt 2008-ban hozta létre az MNB, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, amelynek fő célkitűzése, hogy több korcsoportnak különböző élethelyzetekben egyaránt lényegi üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Az alapítvány számos programmal segíti az általános- és középiskolás, valamint a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.

(Forrás:bankszektor.hu;mti/Fotó:mti)