A brit statisztikai hivatal (ONS) végleges adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, és 2,2 százalékkal volt magasabb, mint 2015 azonos időszakában. Egy negyedévvel korábban a statisztikai hivatal 0,4 százalékos negyedéves és 2,1 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésről számolt be.

Az idei második negyedévi GDP-növekedés jobb volt a várakozásoknál. A Bank of England - a brit jegybank - előrejelzésében 0,5 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt, és hasonló ütemű GDP-bővülést valószínűsített az előzetes elemzői konszenzus is.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői hétfői tanulmányukban kiemelik, hogy a második negyedévi növekedésben a magánfogyasztás bővülése volt a fő tényező, de "meglepő módon" az üzleti szektor beruházási aktivitása is hozzájárult a növekedéshez.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-tagsági referendumot a második negyedév legvégén - június 23-án - tartották, és a vállalati szektor kiadásai éves összevetésben már csökkennek.

Az Oxford Economics londoni elemzői mindezek alapján változatlanul 30 százalékra taksálják annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.

A Cityben vannak ennél jóval borúlátóbb előrejelzések is. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői például 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióban lesz.

bankszektor.hu/mti/pixabay.com