Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése egyrészt a tavalyi alacsony bázis, másrészt újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt, de az egyre erősebb európai konjunktúra hatására is. Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. A Takarékbankelemzője idén az ipari termelés 5 százalék feletti növekedésére számít.

Lényegesebb gyorsulást 2018-ban vár, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is nőhet. Az ipar erőteljesebb növekedését ugyanakkor a munkaerőhiány akadályozhatja, emiatt előtérbe kerülhetnek  a technológiai és gépesítési beruházások - vélekedett Takarékbank elemzője.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy havi összehasonlításban továbbra sem tűnik meggyőzőnek az ipar teljesítménye. Úgy véli, hogy az év hátralévő részében jelentős gyorsulásra nem érdemes számítani, az éves átlagos növekedési ütem 5 százalék körül alakulhat.

Jelezte, hogy a harmadik negyedéves GDP-adat első becslését jövő kedden teszi közzé a KSH, akkor látható majd hogyan teljesített a magyar gazdaság. A havi gyakoriságú adatok, mint például a külkereskedelmi folyamatok, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom, a bank várakozásaival összhangban alakult a július-szeptemberi időszakban. Becslésük szerint 3,7 százalékkal növekedhetett a GDP a harmadik negyedévben, a 2017-es év egészében várhatóan 3,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, jövőre pedig 3,4 százalékos lehet a növekedési tempó.

Az Erste Bank várakozása szerint az infláció az idén 2,4 százalék lehet, jövőre pedig 3 százalék felett alakulhat, elérheti a 3,4 százalékot. A monetáris politika lazító megközelítése jövőre is fennmaradhat amiatt, hogy az Európai Központi Bank stimulus programjának köszönhetően támogató maradhat a nemzetközi tőkepiaci környezet.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy visszatért az emelkedő trendbe a magyar ipar, és az idén 5 százalékos növekedés várható. Hozzátette: az ipar jövőbeni teljesítményét meghatározza a nemzetközi, azaz a globális és európai konjunktúra, ami ha fennmarad, akkor jövőre is 5 százalék körüli többletet érhet el az ágazat. Ráadásul 2018-ban és 2019-ben belépnek új autóipari kapacitások, amelyek újabb lökést adhatnak a termelésnek.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pinterest)